2009, 2010, 2011, 2012 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný
Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pondělí 9. února 2015

Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci

Terry Pratchett : Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci, TALPRESS spol. s r. o., Praha 2003
Nevím, zda jříci že je to kniha o inteligentních krysách a kočce, nebo spíš bajka o zvířatech a lidech...
  • str. 145
    "Doufal jsem, že to bude lepší život", ozval se Ďábelský guláš po chvíli. "Ale jak se ukázalo, jsme jen krysy. Jakmile nastanou nějaké potíže, jsme jen... krysy."
  • str.149
    Tohle mám z toho, že umím myslet, pomyslel si. Myšlení vás nakonec vždycky dostane do maléru. I když víte, že ostatní lidé umí myslet za sebe, začnete myslet za ně.
  • str. 185
    Černý přeliv věděl něco málo o pivu, protože často putoval za svými záležitostmi pod hospodami a palírnami a kromě toho krysy často přemýšlely o tom, proč si lidé tak hrozně rádi občas vypínají mozky. To krysám, které žijí uprostřed pavučiny zvuků, světel a pachů, nedávalo vůbec žádný smysl.
  • str. 257
    Zhluboka se nadechl. "Tady je můj návrh," prohlásil. "Předstírejte, že věříte, že krysy dokážou myslet, a já vám slíbím, že budu předstírat, že věřím, že lidé to dokážou taky."
  • str.278
    "... Ďábelský guláš z toho byl opravdu velmi rozrušený, ale mně se nakonec podařilo mu vysvětlit, že musíme být praktičtí."
    "Přesně to samé vždycky říkám své dceři," obrátil se k němu starosta. "Pohádky jsou jen pohádky. Život je dost složitý už tak. Co se týče skutečného života, musíme plánovat. Na nějaké výmysly a fantazie v něm není místo,"
    "Přesně tak," souhlasil Černý přeliv.

Černý přeliv a Ďábelský guláš jsou jména myslících krys...

Žádné komentáře:

Okomentovat